Acceptatie voorwaarden

 

Wat zijn de acceptatie voorwaarden voor hypotheken 2017? 

Traditioneel bijna wijzigen er in het nieuwe jaar een aantal regels met betrekking tot hypotheekverstrekking en de huizenmarkt in het algemeen. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.

Maximaal leenbedrag op basis van de waarde van de woning gaat omlaag

In 2017 wordt het maximale leenbedrag op basis van de waarde van de woning verlaagd naar 101%. Onder de waarde wordt verstaan de marktwaarde van de woning. Dit betekent dat naast de koopsom je nog 1% aan bijkomende kosten (kosten koper) mee kan financieren en dat je zelf een groter bedrag zelf dient in te leggen om deze kosten te voldoen. De kosten koper bestaat bij een bestaande woning uit de overdrachtsbelasting, de notariskosten, de taxatiekosten, de advies- en bemiddelingskosten en eventuele NHG kosten. Vraag ons om advies zodat we je uit kunnen leggen wat dit voor jou betekent en welke oplossingen we hiervoor hebben.

Lagere maximale hypotheek bij een (toets)rente onder 2% 

Normaal gesproken wordt de maximale hypotheek hoger als de (toets) rente lager wordt. Onlangs is echter besloten dat de modale en hogere inkomens minder kunnen lenen in het geval de (toets) rente onder de 2% staat. Dit wordt gedaan om overkreditering te voorkomen en er voor te zorgen dat men niet in problemen komt op het moment dat in de toekomst de rente hoger wordt, als de rentevastperiode is verstreken bijvoorbeeld. Vraag ons om een inkomenstoetsing te doen voordat je een huis gaat kopen.

Aanpassing NHG grens 

De NHG grens wordt verhoogd in 2017. Het is mogelijk om een woning met een maximale koopsom van € 245.000,– te financieren met NHG. Dit biedt een goede mogelijkheid om een duurdere woning ook de financieren met het voordelige NHG tarief. Wij leggen je graag uit hoe dit werkt.

Verruiming schenkingsvrijstelling naar € 100.000,–

Vanaf 1 januari 2017 geldt een schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, waarbij iedereen tussen 18 en 40 jaar een schenking vrijgesteld mag ontvangen van  €100.000 voor de eigen woning. Deze vrijstelling is (per schenker) eenmalig, maar het is mogelijk om deze verspreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren te  benutten.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je weten wat bovenstaande betekent voor jouw situatie? Bel ons: 0513-62 42 61 of  vul onderstaand contactformulier online een hypotheekafspraak te maken.