Maximale hypotheek in 2018

Maximale hypotheek in 2018: wat gaat er wijzigen?

De hypotheeknormen voor volgend jaar zijn bekend. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2018 op een rijtje gezet.

Maximale hypotheek op basis van de woningwaarde

De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde daalt opnieuw in 2018. Volgend jaar kunt u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Deze ‘loan to value’ (LTV) is de afgelopen jaren stapsgewijs afgebouwd.

In 2018 kunt u dus niet meer lenen dan de waarde van de woning. Dit betekent dat u de bijkomende kosten voor de aankoop van de woning (kosten koper) volgend jaar volledig uit eigen middelen betaalt.

U moet rekening houden dat u 5% tot 6% kwijt bent voor de aankoop (overdrachtsbelasting 2%) en financiering (hypotheek, notaris, NHG, taxatie) van de woning.

Verlagingen maximale hypotheek tot en met 2018

Maximale hypotheek op basis van het inkomen

Hoeveel u kunt lenen op basis van het inkomen wordt jaarlijks opnieuw bepaald. Het Nibud heeft inmiddels de financieringslastnormen voor 2018 bekend gemaakt. Daaruit wordt duidelijk dat voor de inkomens tot 45.000 euro de maximale hypotheek stabiel blijft. De hogere inkomens kunnen volgend jaar iets meer lenen.

Eerder al werden de volgende wijzigingen voor de maximale hypotheek bekend:

  • In 2018 kan het tweede (laagste) inkomen voor 70% worden meegenomen voor de bepaling van het financieringslastpercentage. Nu is dit nog 60%.Tweeverdieners kunnen hierdoor volgend jaar definitief meer lenen.
  • Bij een hypotheek korter dan 10 jaar, die binnen de termijn wordt afgelost, mag gerekend worden met de daadwerkelijke rente. Dit in plaats van de hogere toetsrente, waardoor meer geleend kan worden.Dit is met name voordelig voor huizenbezitters die op latere leeftijd een nieuwe hypotheek willen afsluiten of oversluiten. Nu kunnen zij vaak minder lenen op basis van het inkomen.

Maximale hypotheek onder NHG

De NHG-grens gaat volgend jaar omhoog. In 2018 kan een woning tot 265.000 euro gefinancierd worden onder de Natioale Hypotheek Garantie. Nu kan voor een woning tot 245.000 euro een NHG-hypotheek worden aangevraagd. De stijging van 8% is een reactie op de gestegen huizenprijzen.

Zo moeten meer kopers, met name starters, in aanmerking komen voor NHG. In de huidige huizenmarkt van bieden boven de vraagprijs en maximale financiering biedt de garantie een vangnet als het even tegenzit, bijvoorbeeld bij arbeidsongeschikt, werkloosheid of scheiding

Aangezien ook onder NHG niet meer geleend mag worden dan de woningwaarde, moeten de bijkomende kosten in 2018 geheel uit eigen middelen worden betaald. Lees mee over de voorwaarden van de NHG-hypotheek in 2018.

Afwijken van de hypotheeknormen

Ook in 2018 mag onder voorwaarden afgeweken worden van de hypotheeknormen. Dit biedt geldverstrekkers de mogelijkheid om meer maatwerk te bieden bijvoorbeeld bij noodzakelijke woningverbeteringen. Om energiebesparende maatregelen te stimuleren kan ook hiervoor meer geleend worden.

Wie wil afwijken van de hypotheeknormen moet de noodzaak motiveren en aantonen dat dit verantwoord is (‘explain-zaak’). Een hypotheekadviseur kan voor u de mogelijkheden voor maatwerk onderzoeken en helpt u met een geldige explain.

Meer weten neem dan snel contact met ons op wij staan graag voor u klaar.

Team Finantheek, 100% transparant 100% provisievrij