iepenlaan 3, 8441BT Heerenveen
0513-624261 of 0611001035 altijd bereikbaar)
info@finantheek.nl

Adviseur troeft bank af bij hulpvraag financiën

Finantheek "Voordelig in hypotheken"

 

Mensen die moeite hebben met het regelen van hun geldzaken kloppen eerder aan bij een financieel adviseur dan bij een bank. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken dat vandaag haar 10-jarig jubileum viert. Pensioen wordt als het lastigst ervaren om te regelen.

Geldzaken regelen blijkt nog steeds niet voor iedereen even eenvoudig. De afgelopen 10 jaar is het voor 41% van de Nederlanders makkelijker geworden. Daar staat tegenover dat 18% van de ruim duizend onderzoeksdeelnemers het er juist moeilijker op vindt geworden. Rondkomen, complexe financiële producten en het houden van overzicht worden als lastiger ervaren dan 10 jaar geleden. De grootste groep (42%) vindt het het regelen van de financiën makkelijker noch moeilijker dan bij de start van Wijzer in geldzaken.

Geen papieren afschriften meer

Vrouwen vinden vaker dan mannen dat het regelen van geldzaken moeilijker is geworden doordat ze (bijna) geen papieren bankafschriften of rekeningen meer ontvangen (25% versus 12%). 65-plussers geven vaker dan jongere doelgroepen aan dat het moeilijker is geworden om geldzaken te regelen doordat ze niet zo handig zijn met apps en internetbankieren. Mannen vinden vaker dan vrouwen dat het regelen van geldzaken de afgelopen tien jaar makkelijker is geworden, doordat zij nu meer kennis zeggen te hebben (42% versus 31%).

Pensioen het lastigst

Over de hele breedte wordt pensioen als het lastigst gezien om zelf te regelen. 24% noemt dit (zeer) moeilijk. Hypotheken (14%)  en verzekeringen (8%) krijgen het predicaat (zeer) moeilijk in mindere mate.

Familie boven professional

Van de ondervraagden vraagt 32% hulp aan een familielid wanneer er problemen zijn bij het regelen van de financien. De partner is in 27% de vraagbaak voor de financieel adviseur (20%), de bank (15%) en een online vraagbaak (14%).

Hulpvraag lageropgeleiden

Mannen (20%) vragen minder vaak hulp aan hun partner dan vrouwen (35%) bij het regelen van geldzaken. Hoog opgeleiden vragen vaker hulp aan een financieel adviseur (28% versus 16%) en aan een kennis/collega (11% versus 5%) dan laag opgeleiden.Laag opgeleiden vragen vaker geen hulp aan anderen dan middelbaar of hoogopgeleiden (18% versus 11% en 7%). Laag opgeleiden vinden vaker dan hoog opgeleiden dat het regelen van geldzaken moeilijker is geworden doordat het moeilijker is geworden om rond te komen dan tien jaar geleden (63% versus 27%).

Online overzicht op één plek

Volgens Nederlanders kan het regelen van geldzaken de komende tien jaar het beste worden vereenvoudigd door (1) een online overzicht op plek te hebben waarin alle financiële zaken staan en geregeld kunnen worden, (2) het aantal soorten toeslagen/belastingen te verminderen en (3) duidelijkere communicatie vanuit financiële instellingen en de overheid. 27% van de ondervraagden verwacht dat er over tien jaar niet meer met contant geld wordt betaald.