iepenlaan 3, 8441BT Heerenveen
0513-624261 of 0611001035 altijd bereikbaar)
info@finantheek.nl

Hypotheekrente lijkt tot rust te komen

Finantheek "Voordelig in hypotheken"

 

Voor de zevende week op rij verhoogden geldverstrekkers vorige week hun rentetarieven. Het aantal aanbieders dat de rente verhoogt neemt echter wel duidelijk af, waarbij ook deze keer de hoogte van de wijzigingen beperkt bleef. De gemiddelde hypotheekrente is sinds begin januari geleidelijk opgelopen van 1,85% naar 2,00% (10 jaar met NHG)”.

Met het bereiken van de 2%-grens lijkt er een einde te zijn gekomen aan ‘een unieke periode’. “Sinds mei 2016 bevond het belangrijkste gemiddelde hypotheektarief, dat van 10 jaar vast met NHG, zich op enkele weken na onder de 2%. In oktober 2016 werd met 1,73% het laagste punt bereikt. De hypotheekrente blijft echter, ondanks de stijging met ongeveer 0,25%-punt sindsdien, nog steeds op een historisch laag niveau en zal dat naar verwachting voorlopig ook blijven”.

Beperkt oplopen

ABN Amro voorziet, gezien de aanhoudend lage inflatie, dat de kapitaalmarktrente, als graadmeter voor de hypotheekrente, slechts beperkt oploopt (naar 1,00% eind 2018 en naar 1,30% eind 2019). “Wel neemt de invloed van renteverhogingen door de Amerikaanse Fed toe. De komende week is er een vergadering van de ECB, de vraag is hoe beleggers zullen reageren op de uitkomsten. De door Trump aangekondigde importheffingen op staal zorgden eind vorige week in ieder geval voor een lichte daling van de rente op de kapitaalmarkt,”. Weinig geldverstrekkers zijn bezig met nieuwe renteverhogingen in het begin van het hypotheekseizoen in aantocht. “Bovendien is de concurrentie op met name 10 jaar vast momenteel stevig”.

bron AM