Vele duizenden euro’s besparen met uitgebreide ’ hypotheek apk check’

Hypotheek onder de loep loont

De meeste huiseigenaren kiezen bij het verlengen van hun hypotheek voor de weg van de minste weerstand. Daarmee laten ze op korte termijn soms wel duizenden euro’s liggen, maar de gevaren op lange termijn zijn nog groter. Deskundigen pleiten voor een uitgebreide hypotheek-apk.
Bij het afspreken van een nieuwe rentevaste periode denken huiseigenaren nauwelijks na over de scenario’s die zich in zo’n lange periode – vaak tien of twintig jaar – kunnen voordoen, huiseigenaren gaan zó voor de laagste rente, maar denken bijvoorbeeld niet na wat er zou gebeuren bij ontslag of een scheiding, of over de vraag of een geheel aflossingsvrije hypotheek nog bij hun eigen situatie past.”

Enquête

Veel consumenten gaan zelfs die race naar de laagste rente niet aan. Negen op de tien woningbezitters gaan bij een nieuwe rentevaste periode gewoon in op het rentevoorstel van hun eigen geldverstrekker, blijkt uit een enquête die de Vereniging Eigen Huis vanochtend publiceert. Bijna zes op de tien gaan niet eens op zoek naar een lagere rente, terwijl die er vaak wel is.

De drie grootbanken, met nog altijd een reusachtig marktaandeel, zijn de laatste jaren ingehaald door tal van prijsvechters. Door hen, en dankzij de extreem lage rente van de Europese Centrale Bank, is het gemiddelde tarief van een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar gedaald tot onder de 2 procent.

Wie zijn rente voor twintig jaar vastzet, betaalt tegenwoordig gemiddeld al minder dan 2,5 procent rente. Een doorsnee klant kan met een beetje shoppen zo een 0,7 procent lagere rente bedingen en die voor twintig jaar vastzetten. Ook huiseigenaren die hun rente voor tien jaar willen vastzetten, kunnen 0,3 procent voordeel boeken – bruto zo’n vijftig euro per maand.

De kosten om een hypotheek naar een andere partij over te sluiten kunnen hoog zijn – een paar duizend euro is geen uitzondering – maar zijn ook zó terugverdiend, onder meer omdat de bank aan het eind van de rentevaste periode bij een switch geen boeterente kan innen.

Kritisch

Ook Eigen Huis vindt dat woningbezitters beter moeten nadenken wat ze aan het einde van een rentevaste periode willen doen. „Mensen moeten kritisch bekijken of hun aflossingsvrije hypotheek moet worden aangepast”, zegt woordvoerder Manon van Essen. „Door bijvoorbeeld een deel af te lossen, kun je problemen aan het einde van de looptijd voorkomen, zonder dat de maandlasten stijgen.”

bron: Telegraaf 03-01-2018

Rekenvoorbeeld:

Hypotheek                € 200.000,–

Rentevoordeel          0,3%

Kosten (bij de Finantheek)  oversluiten hypotheek aan einde rentevast periode:

Notaris                     €   550,–

Taxatiekosten          €   375,–

Finantheek               €   795,–

Boeterente               €  0,–

Totaal                        €  1.670,– (fiscaal aftrekbaar)

Rentebesparing:     € 600,– per jaar

Oversluitkosten terugverdiend in minder dan 3 jaar

De slimme huiseigenaar kiest voor de Finantheek  voor het maken van uitgebreide ’ hypotheek apk check’

100% transparant – 100% provisievrij

Bespaar ook vele duizenden euro’s en neem contact met ons op wij staan graag voor u klaar.