Waarom 4 op de 10 zelfstandigen denken dat een hypotheek moeilijk is

Een hypotheek voor ondernemers. Is dat de laatste jaren nu makkelijker of juist moeilijker geworden? Als je op de regels afgaat, dan is er meer mogelijk. Banken hebben meer speelruimte gekregen om hypotheken af te geven aan ondernemers. Die ondernemers en zzp’ers ervaren dat echter niet zo, blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer. Waar ligt dat aan?

Ruim 43 procent van de zelfstandigen zegt dat de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen kleiner zijn geworden. Althans, dat ervaren zij zo. Of hun gevoel overeenkomt met de werkelijkheid, is twijfelachtig. Tegenwoordig kunnen zelfs uitzendkrachten en flexwerkers goed aan een hypotheek komen, mits ze de juiste weg bewandelen.

Bij welke bank je moet zijn
Hoe komt het dat nog steeds zo’n grote groep zelfstandigen vindt dat het slechter geworden is? In de enquête is gevraagd naar het aantal banken waar ze ooit informeerden naar een hypotheek. 60 procent is nooit verder gekomen dan één (1) bank. Zoals zo vaak: de ene bank is de ander niet.

Ten eerste is rechtstreeks informeren bij een bank onverstandig. De bank kan je alleen hun eigen hypotheken laten zien. De kans dat je daar toevallig het meest concurrerende rentetarief krijgt inclusief passende voorwaarden, is niet groot. In het geval van ondernemers is er een nog belangrijkere reden om niet zomaar een bank binnen te lopen: acceptatie.

Aanvraag op waarde schatten
Als klant onderhandel je niet rechtstreeks met de bankmedewerker die jouw hypotheekverzoek afhandelt. Daar heb je een adviseur voor. Zowel je adviseur als de verantwoordelijke bij de bank moet in staat zijn om je aanvraag op waarde te schatten. Hoewel dat klinkt als een abc’tje, is dat zeker niet altijd het geval.

Hypotheekbemiddeling voor ondernemers is een vak apart. Het vergt wat meer kennis, aandacht en regelmatig doorzettingsvermogen. Zowel van de geldverstrekker, als van de adviseur. Loop je een bank in en krijg je een negatief antwoord op je vraag, dan betekent dat zeker niet dat een hypotheek voor zelfstandigen moeilijker geworden is. Je hebt alleen het verkeerde pad gekozen.

Kopen veel goedkoper dan huren
ZZP Barometer vroeg aan de zelfstandigen in een huurwoning of zij in het verleden ooit een hypotheek hadden aangevraagd. Bijna de helft (46,7%) heeft nooit een poging gewaagd. De reden voor hun terughoudendheid is onbekend. Als dat enkel is omdat ze verwachten geen kans te maken, zou dat zonde zijn. Juist nu is een koophuis een veel betaalbaarder alternatief dan huren.

Een koophuis is voor zelfstandigen sowieso een investering die de moeite waard is. Vooral zzp’ers bouwen over het algemeen te weinig pensioen op. Het afbetalen van een koophuis is een manier om toch vermogen te reserveren voor later.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.