Woonfonds biedt zzp’er evenveel hypotheek als werknemers in loondienst

Woonfonds gaat -naar eigen zeggen- als eerste 100% intermediairpartij evenveel leencapaciteit bieden aan pas gestarte zelfstandigen als aan werknemers in loondienst. Een zzp’er die een kalenderjaar actief is, mag het inkomen voor 100% meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Wel word er een opslag op de rente in rekening gebracht.

De Achmea-dochter zegt voorop te willen lopen in de mogelijkheden voor zelfstandigen. Woonfonds bood al ruimere mogelijkheden; zo konden groeiende zelfstandigen met de 1-2-3-methode het inkomen van de laatste twee jaar zwaarder laten meetellen en doet de hypotheekverstrekker mee aan de NHG-pilot.

Vergelijkbaar toetsinkomen

De volgende stap die gezet is, is dat zelfstandigen en mensen in loondienst evenveel kunnen lenen. Na 1 kalenderjaar zelfstandig ondernemerschap kan het inkomen al volledig worden meegeteld als de prognose positief is. Hierdoor hebben kort zelfstandigen bij Woonfonds een vergelijkbaar toetsinkomen als mensen in loondienst. Voor het extra risico dat een kortzelfstandigen met zich meeneemt, rekent Woonfonds wel een opslag.

Samen kennis vergroten

Volgens Woonfonds-directeur Bänziger kunnen adviseurs juist bij zelfstandigen waarde toevoegen. “Elke zelfstandige is uniek. Wij hebben onze acceptanten dan ook extra opgeleid voor zelfstandigenposten. Daarnaast organiseren wij ook evenementen waar acceptanten en adviseurs elkaar ontmoeten en zelfstandigenposten bespreken. Op deze manier vergroten wij ook onze kennis en leren wij beter met elkaar werken.”

Goede onderbouwing

Er is volgens Bänziger voor zelfstandigen veel meer mogelijk dan veel adviseurs denken. “Veel is bespreekbaar, maar er is een goede onderbouwing voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan negatief eigen vermogen, overwinst en sterke groei van meer dan 40%. Dat zijn zaken die wij niet uitsluiten, maar die wij wel graag met adviseurs bespreken. Als de adviseur erin gelooft en de informatie en inzichten ook deelt met onze acceptanten, dan is er een grotere kans dat wij dit soort posten accepteren.”

Overwinst meenemen

Bänziger geeft het voorbeeld van overwinst. “Die zit vaak bij de wat grotere bedrijven. Dit soort posten accepteerden wij voorheen niet, maar nu kijken wij daar anders naar. Woonfonds is bereid overwinst voor een deel mee te nemen indien het goed onderbouwd is.”

Voor een ZZP Woonfonds hypotheek ga je natuurlijk ook naar de Finantheek